שמעון אקהויז גדל במעברה בתקופת הצנע להורים ניצולי שואה. עם סיום לימודי פיזיקה בטכניון כעתודאי הצטרף לחברת רפאל. להגיע מהמעברה לרפאל ולעבוד שם כפיזיקאי הייתה עבורו התגשמות של חלום. במשך הרבה מאוד שנים ההתגשמות של החלום הזה היווה אושר גדול עבורו.
אחרי 17 שנים ברפאל עבר שמעון לנהל פיתוח מוצר בחבר בינלאומית בסן-דייגו שבקליפורניה בשם Maxwell. במהלך 5 השנים בהן היה ב-Maxwell, גילה שיש בו חיידק יזמי ולכן החליט שעם שובו לארץ הוא רוצה להיות יזם. הוא חזר לארץ בינואר 1991 עם פרוץ מלחמת המפרץ. שמעון לא תיאר לעצמו כמה קשה יהיה לגייס השקעה למיזם שלו. באותן שנים כמעט ולא היה כסף בישראל להשקעות. רק לצורך השוואה, אם היום קרנות הון-סיכון בישראל מנהלות כ-20 מיליארד דולר, ב-1991 קרנות ניהלו כ-30 מיליון דולר. בנוסף, שמעון היה אומנם מנהל מנוסה ואיש מחקר ופיתוח, אך מצד שני היה לו אפס ניסיון ביזמות. כעבור שנה של ניסיונות הצליח שמעון לגייס 510 אלף דולר תמורת 50.5% מהחברה. הוא אומנם ויתר על השליטה בחברה כבר בגיוס הראשון אך זוכר שהיה מאושר באדם כשקיבל את הצ'ק שאיפשר לו להקים את החברה עליה חלם. וכך, בגיל 47, הגשים שמעון את החלום השני שלו – להיות יזם. הוא הקים את החברה הראשונה שלו ESC Medical Systems, חברה שמפתחת מכשירים להסרת שיער וקעקועים בטכנולוגיית לייזר. בהמשך, שינתה החברה את שמה ל-Lumenis.
אחרי 4 שנים בלבד הונפקה Lumenis בנסד"ק ובשלב מסוים הגיעה לשווי של יותר ממיליארד דולר. 3 שנים אחרי שהונפקה עזב אותה והקים חברה נוספת בשם Syneron, שגם היא הונפקה אחרי 4 שנים בלבד בנסד"ק וגם היא הגיעה לשווי של מעל למיליארד דולר. במקביל ל-Syneron הקים שמעון כ-20 חברות, כמו אופלס שנרכשה ע"י אינטל ב-100M$, ונטור שנרכשה ע"י מדטרוניק ב-325M$ וחברת ColorChip המצליחה. לפני 4 שנים הקים חממה טכנולוגית לחברות בתחום הרפואה בשם Alon MedTech Ventures.
"אחת התכונות הכי חשובות ליזמים, וזה לא אומר שאני דווקא מחפש אותן אבל אני חושב שהם צריכים לשאול את עצמם, זה שהם מרגישים שזה לא מפחיד אותם לעשות את זה. האויב הכי גדול של יזמות בעיניים שלי זה הפחד. זה לא אומר שאסור שתהיינה חששות, זה לא אומר שלא צריך להיות מציאותיים, אבל אסור לפחד. כי פחד הוא אויב מאוד גדול של יזמות, כי יזמות היא ללכת אל הלא נודע, כמו בשיר…. אז זה אלמנט אחד. אלמנט שני, שאני לפחות מנסה מאוד לראות אותו ולא תמיד אנחנו יודעים לאבחן אותו נכון, זה מה שנקרא יושר אינטלקטואלי. ויושר אינטלקטואלי הוא לא רק בזה שכשאני מדבר איתך אני מנסה לספר לך אמת כמה שיותר צרופה אלא בעיקר כשאני מדבר עם עצמי, כמה אני באמת יודע להכיר מה שקורה במגבלות, ב-upside, בסיכונים, ביתרונות וכו'."
(שמעון אקהויז על שתי התכונות החשובות ביותר ביזם)
לאתר של אלון מדטק
לראיון המלא עם שמעון אקהויז:
Podcast: Download
Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | RSS